SMART YACHT CONTROL

                pdf katalog      

 

NADZOR  „YACHT CONTROL“

-          Nadzor stanja BATERIJA ( sustav šalje email-alarm niskog napona vaših baterija)
-          Nadzor potrošnje goriva motora sa arhivom podataka na web aplikaciji “Monitorenergije”
-          Nadzor temperature ( motora, mora, salona i trenutne lokacije plovila )
-          Podaci se mogu vidjeti na lokalnom GSM- YACHT SMARTPHONE uređaju ili na web aplikaciji.

 

      


UPRAVLJANJE  „YACHT CONTROL „

- „YACHT SMART PHONE“ uređaj i pripadajuća aplikacija nude nam nekoliko mogućnosti upravljanja sustavima plovila kroz izbornik.
- „Monitoring sustava“ ( nadzor potrošnje goriva motora, statusi baterija, temperature )
- „Krstarenje“ Daljinsko upravljanje plovilom sa dva motora ( do max. Brzine od 8 Nm.)
- „Uplovljavanje-Docking“ (upravljanje glavnim pogonskim motorima, bow i stern thruster)


Upravljačkim SMARTPHONE uređajem pomoću touch screen-a na kojem je pokrenuta aplikacija "YACHT- CONTROL " počinjemo upravljati  "motorima" odnosno plovilom. Dovoljno je staviti prst na sredinu ekrana upravljačkog uređaja koji tek u tom momentu uzima komandu i drži motore u "leru" ili praznom hodu bez upaljenih kopči za smjer pogonskih propelera. Klizanjem prsta po touch screen-u sustav kalkulira željeni smjer broda i na temelju pozicije prsta kombinira rad oba motora i njihov smjer. Na dnu i vrhu touch screen-a se nalaze dvije tipke kojima upravljamo BOW ili STERN thruster .

Uz malo vježbe upravljanje brodom izgleda lakše nego ikad. 


              


Yacht control..

 •  Najveća novost i ujedno naš najnoviji proizvod jest upravljanje plovilom pomoću aplikacije. Radi se o sustavu naziva Yacht Control koji se razlikuje od ostalih, sličnih sustava, po tome što je on zapravo aplikacija za smartphone koja pomoću montaže centralnog procesora, instalacije i bežičnog wifi povezivanja preko mobilnog telefona može upravljati plovilom. On je samo upravljački dio cijelog sustava nadzora tj. Smart Boat sistema koji kontrolira razne funkcije i stanja na plovilu.
 • Upravljanje je jednostavno i sigurno, omugućeno zajedničkim radom pametnog telefona i aplikacije koja omogućuje skiperu isplovljavanje i uplovljanjem na vez ali i manevriranje izvan marine te niz drugih korisnih mogućnosti  kao što su upravljanje pasarellom, nadzor stanja baterija, nadzor i potrošnja goriva motora, nadzor temperature motora, mora salona i trenutne lokacije plovila, detekcija prisutnosti dima...

Smart Boat

 • S druge strane ovaj cjeloukupni sustav čiji je Yacht control samo jedan dio nudi bezbrojne druge opcije sve usmjerene na ostvarivanje maksimalnog komfora. To su npr upravljanje rasvjetom, hlađenjem,upravljanje alarmnim sustavom neobičnih očitanja itd.
 • Svi podaci koje sustav očita šalju se u 5 min intervalima na našu web lokaciju www.monitorenergije.hr na kojem možete vidjeti povijest zbivanja vašeg plovila.

 
U praksi

 • Aktivirnje yacht controla i njegovo povezivanje s plovilom vrši se mehaničkim putem. Preporučuje se da glavna sklopka Yacht Control sustava bude „gljiva“  budući da se ona nalazi na glavnom upravljačkom panelu i lako se može uključiti/isključiti.
 • Svako dizanje prsta s ekrana pametnog telefona isključuje kopče, tj stavlja ih u neutralan položaj
 • Osnova i logika funkcioniranja ove aplikacije je da klizanje prsta po ekranu i njegovo zadržavanje u tom položaju uključuje kopču, ovisno o smjeru klizanja, dok plovilo kreće u tom smjeru. Micanjem prsta sa zaslona kopča se isključuje ili dolazi do smanjenja okretaja.
 • Pomicanjem prsta lijevo-desno, naprijed-nazad sustav kalkulira uključivanje obiju kopči na način da se okretanje na mjestu vrši jednim motorom za naprijed, a drugim za nazad.
 • Ako je potrebno dodatno okrenuti plovilo u donjem i gornjem uglu aplikacije postoje tipke lijevo i desno za uključivanje pramčanog i krmenog propelera.
 • Odziv pramčanog ili krmenog propelera je trenutan dok je radi očuvanja kopče i sprečavanje njenog preopterećenja napravljeno kašnjenje u reakciji.
 • Dodatak je funkcija „plovidba“ gdje je logika upravljanja prilagođena plovidbi. Kod ove funkcije pomicanje prsta prema naprijed snaga se dodaje do maksimalnih okretaja i ne vraća se na minumum dizanjem prsta s ekrana.